Nie jestem specjalnym fanatykiem kuchni kantońskiej. Może dlatego, że jest mało wyrazista i używa się w niej najczęściej ryżu a nie makaronu. Wolę wyszukane potrawy kuchni pekińskiej, albo ostre – syczuańskiej. Ale danie które dzisiaj zrobimy prawdę mówiąc nie jest klasycznym przykładem kuchni kantońskiej, powiedzmy nawet że jest ono po prostu chińskie :) I jest z makaronem!
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- czerwona papryka
- 6g ziaren sezamu (najlepiej nieprażone)
- 120 gram cieniutkiego makaronu
- Olej pikantny
- 250 ml sosu kantońskiego
Jeśli nie masz pikantego, chińskiego oleju to przygotuj:
- olej słonecznikowy
- ostrą paprykę w proszku
- sos sojowy
- papryka – ostra i słodka
Zmieszaj kilka łyżek oleju z podanymi składnikami.
Sos kantoński możesz dostać w sklepach typu “kuchnie świata”, jest dostępny też taki produkowany przez Marsa (Uncle Ben’s), ale nie wiem czy jest w PL.
Jeśli nie masz to musisz przyrządzić go samemu :]
(Rozgrzej łyżkę oleju, dodaj zmielony ząbek czosnku i łyżeczkę świeżo zmielonego imbiru. Dorzuć pół pokrojonej drobno papryki, i ćwierć pokrojonej w talarki małej marchewki. Po kilku minutach dolej 150 ml wody z mąką kukurydzianą (2 łyżeczki) lub ziemniaczaną i 50ml sosu sojowego. Gotuj na wolnym ogniu przez chwilkę i gotowe.)

Ok, czas zacząć przygotowywanie. Na początku zagotuj wodę w garnku, wrzuć makaron i zdejmij garnek z ognia. Wymieszaj makaron widelcem, przykryj garnek i odstaw na 3 minutki. W tym czasie możesz ekspresowo posiekać pierś z kurczaka na drobe kawałki i paprykę na cieniutkie paseczki.


Nie zdążyłeś? Trudno ;) Zahartuj makaron zimną wodą i odstaw. Dokończ krojenie mięsa i papryki.

Postaw WOK na kuchenkę i rozgrzej. Tak naprawdę wszystko powinno gotować się na gazie, niestety mnie musi wystarczyć kuchnia elektryczna. Nie daje takiego powera, więc wszystko trzeba gotować nieco dłużej. A to nie za dobrze, gdyż potrawy kantońskie słyną z krótkich czasów smażenia w bardzo gorącym oleju :(
Na rogrzanego WOKa wlej przygotowany wcześniej olej, a następnie wrzuć mięso.

Kurczak musi przysmażyć się na brązowo. Normalnie zajmuje to od 4 do 6 minut, ale oceń jak twoja kuchnia sobie z tym radzi.

Czas na paprykę. Dodaj ją do WOKa i zmniejsz nieco ogień. Papryka powinna być cieniutko pokrojona, inaczej nie zdąży się usmażyć.

Całość smażymy około 5 minut. Dodajemy makaron, sos, wsypujemy sezam. Całość smażymy jeszcze kilka minut dokładnie mieszając.

I to chyba tyle. Ja, choć dań z makaronu jakoś specjalnie nie wielbię, to chińskie dania z makaronu przysmażanego uwielbiam. Dziś zjadłem dwie porcje tej oto potrawy. Więc polecam i smacznego!
